Adreça
Amalia Soler 121, Local 2
Vilafranca del Penedès
08720 (Barcelona)

Horari
De dilluns a divendres 
AMB CITA PRÈVIA

Quant de temps trigaré en recuperar-me d’una lesió de menisc?

Les lesions de menisc són molt comunes, especialment entre esportistes i persones que fan activitats físiques exigents. Quan es produeix una ruptura del menisc, el tractament pot variar segons la gravetat de la lesió i l’estat del genoll. En AQUEST article t’expliquem en quins casos s’ha de valorar la opció d’operar. Un dels factors que més afecta en el temps de rehabilitació és si s’opta per un tractament conservador (sense cirurgia) o per una intervenció quirúrgica, com la meniscectomia o la sutura meniscal. Cadascuna d’aquestes opcions té implicacions diferents en el temps de rehabilitació i en el retorn a les activitats quotidianes.

Rehabilitació sense cirurgia

En la majoria de casos de lesions de menisc, especialment si la ruptura és degenerativa o si la persona no presenta símptomes greus, el tractament conservador és el tractament recomanat. Aquest enfocament inclou:

  • Repòs relatiu del genoll
  • Control del dolor i la inflamació amb medicació i/o agents físics (antiinflamatoris, gel, etc.)
  • Fisioteràpia per prevenir la pèrdua de mobilitat i la força muscular o recuperar-la si s’ha perdut
Temps de rehabilitació sense cirurgia:
  • Millora significativa: En la majoria dels casos, amb tractament conservador, la persona lesionada sent una millora significativa en 6-8 setmanes. Normalment, al cap d’un mes i mig o dos, el genoll ja s’ha desinflamat força, la persona ja pot caminar de forma normal i gairebé sense dolor i la mobilitat s’ha recuperat. Tanmateix, la recuperació completa pot trigar més temps depenent de la gravetat de la lesió i la resposta al tractament.
  • Retorn a l’activitat laboral: Les persones que pateixen una lesió de menisc solen estar de baixa uns 3 mesos de mitja. Això depèn molt de l’activitat laboral i no vol dir que després d’aquest temps estiguin recuperats al 100%.
  • Retorn a l’esport o a activitats exigents: Aquest punt depén molt de com estigui el genoll funcionalment. És a dir, depèn de si la mobilitat, la força i la estabilitat s’han recuperat o no. És habitual que el retorn a l’activitat esportiva es doni progressivament a partir de les 8-12 setmanes després de la lesió, sempre sota la supervisió d’un professional de la salut.

Rehabilitació després d’una meniscectomia

La meniscectomia és una operació en la qual es retira la part danyada del menisc. Aquest procediment és relativament comú i menys invasiu que altres tipus de cirurgia de menisc. Tot i que permet un retorn més ràpid a les activitats habituals, cal tenir en compte que la retirada d’una part del menisc pot augmentar el risc de desenvolupar artrosi en el futur.

Temps de rehabilitació després d’una meniscectomia:
  • Retorn a les activitats diàries: Generalment, les persones poden començar a tornar a les activitats diàries de manera gradual al cap de 4-6 setmanes.
  • Retorn a l’esport: Es pot preveure un retorn a l’esport a partir de les 8 setmanes després de la cirurgia, sempre que la rehabilitació es dugui a terme correctament i el pacient no presenti dolor ni inflamació residual. És important que hi hagi una rehabilitació previa per millorar la força i l’estabilitat del genoll i que el retorn a l’esport sigui progressiu.

Rehabilitació després d’una sutura meniscal

En alguns casos, si la ruptura del menisc es troba en una zona ben vascularitzada (la zona externa del menisc), és possible reparar-la amb una sutura meniscal en comptes de retirar-ne una part. Aquesta tècnica és més beneficiosa a llarg termini, ja que permet conservar la major part del menisc i mantenir la seva funció de protecció del genoll. Tanmateix, el procés de recuperació és més llarg perquè el teixit meniscal necessita temps per cicatritzar.

Temps de rehabilitació després d’una sutura meniscal:
  • Període de cicatrització: El període de recuperació és considerablement més llarg que amb una meniscectomia, ja que el menisc necessita temps per cicatritzar correctament. La càrrega sobre el genoll es milita durant 12-16 setmanes per no danyar la sutura. El protocol depen de la técnica i del traumatòleg que la realitza però el més habitual és que s’hagi de respectar un període de 6 setmanes sense posar pes sobre el genoll per després començar a fer-ho progressivament.
  • Retorn a l’esport: Pot ser necessari esperar entre 4 i 6 mesos abans de poder tornar a practicar esport o activitats físiques intenses. Tot depèn de com progressi la curació del menisc i del seguiment adequat d’un programa de rehabilitació supervisat.

Diferències en la rehabilitació segons el tipus d’intervenció

  1. Meniscectomia: La rehabilitació és més ràpida, ja que es retira la part danyada del menisc i no s’ha d’esperar a que cicatritzi. Els pacients poden tornar a les seves activitats diàries en unes 6 a 8 setmanes.
  2. Sutura meniscal: La recuperació és molt més lenta, amb un temps de recuperació complet d’entre 4 i 6 mesos. Aquesta cirurgia és més invasiva, ja que es requereix temps per permetre que el teixit cicatritzi correctament. D’altra banda, conservar el menisc disminueix el risc d’artrosi en un futur i afavoreis una millor biomecànica de l’articulació.

El paper de la fisioteràpia en la rehabilitació

Independentment de si s’opta pel tractament conservador, una meniscectomia o una sutura meniscal, la fisioteràpia és fonamental en el procés de recuperació. Els fisioterapeutes som els professionals de la salut encarregats de dissenyar un pla específic per a cada pacient amb l’objectiu de:

  • Restaurar la mobilitat del genoll
  • Millorar la força muscular, especialment del quàdriceps i els isquiotibials
  • Treballar la flexibilitat i l’estabilitat del genoll
  • Reduir el dolor i la inflamació
  • Prevenir futures lesions o recidives

Conclusió

El temps de rehabilitació d’una lesió de menisc varia molt segons el tipus de tractament. Si s’opta per un tractament conservador, la recuperació pot trigar unes 6 a 12 setmanes. En canvi, després d’una meniscectomia, es pot tornar a les activitats normals en unes 4 a 8 setmanes. Si es realitza una sutura meniscal, el procés de curació i rehabilitació serà més llarg, amb un retorn complet a les activitats físiques en un període de 4 a 6 mesos. En qualsevol cas, el seguiment d’un pla de rehabilitació ben estructurat és essencial per assegurar una recuperació òptima i evitar complicacions futures.

A MUB, oferim serveis personalitzats de rehabilitació per ajudar-te a recuperar-te d’una lesió de menisc, tant si t’has sotmès a una operació com si no. Tant a Vilafranca del Penedès (Barcelona) com online, podem dissenyar un pla de recuperació que s’adapti a les teves necessitats i objectius.

Comparte este artículo:
Laura Martínez Ruiz
Laura Martínez Ruiz

Fisioterapeuta i entrenadora especialista en rehabilitación de lesiones y ejercicio en personas con patologías.

Artículos: 15
×