Adreça
Amalia Soler 121, Local 2
Vilafranca del Penedès
08720 (Barcelona)

Horari
De dilluns a divendres 
AMB CITA PRÈVIA

Exercici per la prevenció i tractament de la osteoporosi: Enforteix els teus ossos amb ciència

L’osteoporosi és una condició que debilita els ossos, tornant-los fràgils i susceptibles a fractures. A mesura que envellim, la densitat òssia tendeix a disminuir, augmentant el risc de desenvolupar aquesta malaltia. No obstant, la bona notícia és que hi ha formes de prevenir o retardar la seva aparició, i una de les eines més efectives és l’exercici. En aquesta entrada del blog, explorarem l’evidència científica darrere de l’exercici, centrant-nos en l’exercici de força i l’exercici de impacte, com a estratègies clau en la prevenció de l’osteoporosi.

Entenent l’osteoporosi

L’osteoporosi és una malaltia silenciosa que afecta a milions de persones arreu del món. Es caracteritza per una disminució de la densitat òssia i un debilitament de l’estructura dels ossos, cosa que augmenta el risc de fractures, especialment en àrees com la columna vertebral, les malucades i les munyegues. Tot i que és més comú en dones postmenopàusiques i adults majors, pot afectar a persones de totes les edats i gèneres.

Exercici de força per a uns ossos més forts

L’exercici de força, també conegut com a entrenament de peses, és una forma molt efectiva de reforçar els ossos i prevenir la pèrdua de densitat òssia associada amb l’osteoporosi. En sotmetre els ossos a un estrès controlat i progressiu, l’exercici de força estimula la formació de nou teixit òssi, el que resulta en ossos més densos i forts. Els exercicis de força inclouen aixecament de peses, entrenament amb bandes de resistència i exercicis de pes corporal com flexions i sentadilles.

Desafiant els teus ossos amb l’exercici de impacte

L’exercici de impacte implica moviments que generen forces de reacció significatives a través dels ossos, com ara saltar, córrer i ballar. Tradicionalment s’havia prohibit l’impacte en persones diagnosticades d’osteoporosi per por a que pogués malmetre els ossos. Però els últims estudis conclouen que, al contrari del que es creia, aquest tipus d’exercici és especialment efectiu per millorar la densitat òssia en àrees específiques, com la columna vertebral i els malucs. En sotmetre els ossos a impactes repetits i moderats, l’exercici de impacte estimula la remodelació òssia, reforçant l’estructura dels ossos i reduint el risc de fractures. Això sí, cal tenir en compte que per realitzar exercici de impacte cal tenir una base de força prèvia i cal introduir-lo de forma gradual.

El que diu la investigació científica

Nombrosos estudis recolzen el paper de l’exercici en la prevenció de l’osteoporosi. Una revisió sistemàtica publicada al «Journal of Bone and Mineral Research» va trobar que tant l’exercici de força com l’exercici de impacte són els tipus d’exercici més efectius per augmentar la densitat òssia en persones amb osteoporosi. Un altre estudi longitudinal realitzat en dones postmenopàusiques va demostrar que un programa d’exercicis combinats de força i impacte va resultar en millores significatives en la densitat òssia i la força muscular.

Conclusió: Reforcant els teus ossos amb el poder de l’exercici

En resum, l’exercici és una eina molt poderosa en la prevenció de l’osteoporosi. Tant l’exercici de força com l’exercici de impacte poden ajudar a reforçar els ossos, augmentar la densitat òssia i reduir el risc de fractures. En incorporar regularment aquests tipus d’exercici en la teva rutina d’activitat física, pots prendre mesures actives per protegir la salut dels teus ossos i mantenir la teva qualitat de vida a mesura que envellis. Recorda sempre consultar amb un professional de la salut abans de començar qualsevol programa d’exercicis, especialment si tens alguna lesió o malaltia. Reforça els teus ossos avui per a un futur més saludable i actiu!

A MUB som especialistes en salut i entrenament i podem ajudar-te amb un pla d’exercici personalitzat o en els nostres grups reduïts al nostre centre de Vilafranca del Penedès (Barcelona) o en línia des de qualsevol part del món.

Imagen de freepik

Comparte este artículo:
Laura Martínez Ruiz
Laura Martínez Ruiz

Fisioterapeuta i entrenadora especialista en rehabilitación de lesiones y ejercicio en personas con patologías.

Artículos: 15
×